Календар със събития Събития

Продадоха този полски Fiat на Том Хенкс за 83 хил. долара

Продадоха този полски Fiat на Том Хенкс за 83 хил. долара

Малките полски Fiat-чета бяха честа картинка по родните пътища по време на социализма. Преработената от поляците кола завладя Източния блок заради компактни размери, лесна поправка и много нисък разход на гориво. Нямаме понятие каква е причината този модел да бъде купен от Том Хенкс, но знаем, че неговият 126p е продаден за колосалната сума от 83 хил. долара на благотворителен търг.

Колата, освен собственост на един от най-обичаните холивудски актьори, е и със специален тунинг на Carlex Design, направен през 2017 г. в чест на град Белско Бяла в Полша. Автомобилът е с хромирани елементи, нов салон и под. Бутоните са направени със сребърен финиш и приличат на тези от машинописни машини, каквито колекционира Том Хенкс.

В Белско Бяла е оригиналния завод на Polski Fiat 126p. Затова и има съобщение в колата Bielsko-Biała for Tom Hanks. Актьорът се е разписал на шофьорската врата. Двигателят е останал 600-кубиков 2-цилиндров с 4-степенна механична кутия.

До крайната цена се стига след 36 наддавания. Хенкс, който е председател на благотворителната организация, даде на търг през миналата година караваната Airstream Model 34 Limited Excella от 1992 , използвана във филма Безсъници в Сиатъл за 235 хил. долара. Също така за 123 хил. долара се продаде Toyota FJ40 с доработка от Icon 4x4.