Календар със събития Събития

Прокуратурата съветва КАТ кога да отнемат автомобилите на пияни и дрогирани

Прокуратурата съветва КАТ кога да отнемат автомобилите на пияни и дрогирани

Борислав Сарафов, изпълняващ функциите на главен прокурор, изпрати методика и разяснение към МВР за това как и дали да се извършват отнеманията на автомобили за шофьори, хванати на карат след употреба на алкохол и дрога. Мерките са в резултат от измененията и допълненията на Наказателния кодекс, които влязоха в сила на 4 август 2023 г. Остава отворен въпросът защо прокуратурата уточнява повече от месец след прилагането им, а не преди това.

В указанията на Сарафов има препоръки кога колата трябва да бъде иззета като веществено доказателство, както и сложненията, които биха могли да възникнат при изясняване на обстоятелствата за нарушението. Също така има предписани случаи, в които не се налага отнемане. Сарафов съветва полицаите да огледат внимателно колата, да я опишат и снимат, като внимават да я заключат и да не я повредят. Трябва да бъде ясно и описано къде ще бъде съхранявана, докато тече разследването.

Описани са и случаи, в които трябва да се отправи искане за обезпечения с оглед бъдещо присъждане на равностойността на превозното средство в полза на държавата или за обезпечение на наказанието глоба.