Календар със събития Събития

Разследват Porsche за манипулация на бензина

Разследват Porsche за манипулация на бензина

Германската федерална агенция за автомобили (KBA) е започнала разследване срещу Porsche, бранд на Volkswagen Group, за манипулация на бензиновите двигатели, съобщава Ройтерс. Според изданието се изследват моторите на Porsche преди 2017 г. за европейския пазар. Говорител на компанията е потвърдил новината, както и това, че не засяга новите модели.

Според Bild am Sonntag разследването е за 911 и Panamera от 2008 до 2013 г. Манипулацията включва софтуерна и хардуерна модификация за промяна на резултатите на газанализаторен тест. Компанията майка бе уличена в софтуерна манипулация на дизелови двигатели, която започна от САЩ и струва на концерна над 35 млрд. долара до момента.

Миналата година Porsche плати 630 млн. долара на германската прокуратура за извънсъдебно споразумение за използване на нелегален софтуер за дизеловите двигатели. В резултат на това компанията обяви, че ще спре предлагането на дизелови двигатели, защото Дизелгейт има негативно влияние върху имиджа й. В същото време Audi потвърждава пред Ройтерс, че това разследване не засяга нейните модели.