Календар със събития Събития

Ще се разделим ли с екостикерите още преди да заработят?

Ще се разделим ли с екостикерите още преди да заработят?

Екостикерите влязоха в сила през юли и очакванията са през 2022 г. да влязат първите ограничения за влизане в градските центрове на автомобили от определен тип категории при увеличено замърсяване на въздуха. Но в началото на годината в 46-то Народно събрание е постъпил законопроект за премахването на задължението за поставяне на стикери, съобщава СБА.

Също така вероятно ще отпадне и контролния талон за шофьорите, което бе предложение на Да, България. Сега предложенията се подкрепят от новия министър на електронното управление Божидар Божинов. Мярката цели намаляване на административната тежест. Според министъра синия талон не е нужен и цялата информация я има в системата на МВР. Шофьорите ще могат да проверяват колко дължат при наличие на фиш, а не както в момента само да знаят, че имат невръчен документ. Също така ще може да се заплаща и онлайн.

Новият министър планира и въвеждане на записване на час за преминаване на преглед в КАТ, както и избор на пункт за ГТП за първоначална регистрация, която в момента се извършва само от КАТ.