Календар със събития Събития

Скок на кражбите на коли във Великобритания

Скок на кражбите на коли във Великобритания

Във Великобритания се наблюдава висок ръст на кражбите на автомобили след карантината заради COVID-19. Организираните престъпни групи дори са в конкуренция кой да изнася откраднати автомобили и части преди края на годината и влизането в сила на Брекзит. А това се отразява на потребителите, които поемат основната тежест на кражбите чрез завишени премии по застраховката.

Експерти по сигурността призовават собствениците и застрахователните дружества да планират предварително това и да се справят с въпроса с хакването на контактния ключ, най-основният метод за кражба на коли. С евентуално ограничаване на потока от пристанищата в Обединеното кралство в края на годината като част от несигурността относно Брекзит, организираната престъпност ще се опита да превози възможно най-много откраднати автомобили и части през следващите месеци - което ще доведе до скок на незаконната дейност. Приблизително три четвърти от всички кражби на автомобили са извършени посредством устройство за разкодиране и хакване, което разкрива слабост в сигурността на много от актуалните модели. А това струва на застрахователната индустрия приблизително 380 милиона британски лири годишно. Миналата година в Обединеното кралство са откраднати общо 114 000 автомобила, а към днешна дата над 50% все още не са открити. Удобното решение е инсталирането на ъпгрейд на ключа на автомобила.

„Това е голям проблем, който най-силно ще засегне автомобилистите. Във време, когато мнозина са пуснати в отпуск или загрижени за работата си, рязкото нарастване на броя на откраднатите превозни средства ще доведе само до покачване на премиите, тъй като застрахователната индустрия прехвърля разходите към клиентите чрез големи повишения на цените на застраховките. “ заяви изпълнителният директор на Hard-Off Security Марк Чърчърд.

Хакерската атака отнема само 10 секунди, при това се извършва безшумно, а жертвите често не осъзнават, че автомобилът им отдавна е изчезнал. Компанията Hard-Off усъвършенства своята система за изолиране на ключовете като блокира пасивната система за удостоверяване, която престъпниците използват, за да отключат коли без ключовете. Устройството е изобретено след кражбата на колата на дъщерята на Марк Чърчърд  в Норфолк.

Голяма част от кражбите се извършват  през нощта, докато собственикът е вкъщи спи. Възможно е копирането на сигнала от ключа да се извърши на паркинг или търговски център. За коли от престижни марки, които бързо се изпращат в чужбина, решението е 100% ефективно при инсталиране на системата  за сигурност на автомобила.