Календар със събития Събития

Тема с продължение: екостикери и ГТП

Тема с продължение: екостикери и ГТП

В продължение на темата ни от вчера с въвеждането на екостикери от 12 юли тази година, във втора публикация разкриваме още подробности за това какво точно ще се измерва в пунктовете и каква е нормативната уредба. Говорим с Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция Автомобилна Администрация.

„Ако на собственика му предстои влизане в центъра на града със забрана, може преди да му изтече стикера за годишен преглед да мине само за замерване на емисиите и да получи екостикер. От 12 юли информацията за прегледа на вредните емисии остава в пункта за ГТП. Идеята е от януари 2022 г. във всеки пункт, който се направи някакво измерване като спирачен стенд, газанализатор или димомер, информацията ще постъпва директно в държавната агенция Автомобилна администрация.

И системата автоматично ще определя дали превозното средство е изправно или не, както и коя екологична група е. Така няма възможност за намеса на оператора и се ограничават възможностите за злоупотреба. Едва тогава ще знаем какво е реалното състояние на автопарка.

Ако автомобилът е прекалено замърсяващ, той няма да бъде допуснат да се движи по пътя. Има гранични стойности и те ще се приемат, но ако се излиза извън тях, колата не се допуска на пътя, ще е необходим ремонт и ново явяване на технически преглед“, коментира Рановски.

Важен елемент в новите екостикери е меренето на стойностите СО на самия пункт. Така кола фабрично с Евро 4 или 5 може да се окаже в най-ниската категория при свален катализатор или друга интервенция. И не само да не бъде допуснат до ограничените зони в дни с мръсен въздух, а въобще на пътя.

При коли с газови уредби ще се мерят показателите на газ, което би трябвало да покаже по-добри еконорми, защото пропан-бутанът е по-зелен от бензина. Също така както и досега ще се изисква при наличие на система за газ, тя да работи, а не собствениците да свалят бутилката преди прегледа, за да мине автомобила по-лесно, след което отново да я монтират.

Поглед към изискванията за СО според регулациите на ЕС обаче показват, че за бензиновите коли от 2006 г. насам допустимата норма е 1 гр/км. Това се отнася за Евро 4, Евро 5 и Евро 6. У нас на пунктовете въглеродните окиси ще се мерят в проценти и на пръв поглед изискванията са доста завишени. Същото се отнася и за дизелите, при които няма да се измерват азотните окиси, които са най-вредни за човешкия организъм, нито твърдите частици, а димност, или коефициент на поглъщане на светлината. С други думи пушене от ауспуха.  

„Водели сме много разговори с фирми, които внасят газанализатори, стендове и друга апаратура за годишен технически преглед за съвместимост на софтуера с нашата система. В момента на сайта на агенцията ни има изискванията към тези уреди. Няма разминавания на нашата система с тези уреди. По всяка време след 12 юли миналите вече технически преглед коли могат по собствено желание да отидат в пунктовете за технически преглед и да получат само екостикер само със замерване на емисиите. Същото важи и за чисто новите автомобили, които получават знак за техническа годност в МВР“, коментира Рановски.

Експертът пояснява, че заедно с елемента екология, агенцията иска да ограничи възможностите за злоупотреба по време на прегледите: „Въпросът е да има реален технически преглед. В момента не мога да кажа напълно убедено, че той е такъв. С времето бяха изчистени много от възможностите за злоупотреба, от миналата година има реална връзка със системата на МВР и промени в данните само и само колата автомобила да мине на прегледа не са възможни. Имаме уточнени три параметъра за обмен и ако един от тях не съвпадне, прегледа не може да продължи. Например корекция в ЕГН-то на собственика, който има неплатени данъци, смяна на цифрите по рамата или двигателя. Не малко коли се оказаха линейки или много скъпи коли излизат атракциони, за да не им се търсят данъци.“, пояснява Рановски.

Снимки: Pixabay, Димитър Даков