Календар със събития Събития

Това се казва Великденско яйце

Това се казва Великденско яйце
Това се казва Великденско яйце
Това се казва Великденско яйце

Rolls-Royce може да прави едни от най-изтънчените коли в света, но обръща същото внимание, с каквото и да се занимава. По повод католическия Великден Rolls-Royce показа непубликувани снимки на Spirit of Ecstasy Faberge Egg, модерно произведение на изкуството, създадено от двете легендарни фирми.

Историята на яйцата Faberge започва през 1885, когато руския цар Александър III иска да подари уникален подарък на царица Мария за Великден и поръчва на бижутерията от Санкт Петербург яйца, украсени с злато и скъпоценни камъни.

Резултатът е невероятен и поръчката на яйце от бижутерията се превръща в традиция. Компанията произвежда 9 яйца по време на управлението на Александър и 40 за наследника му Николай II, който е и автомобилен фен, собственик на Rolls-Royce Silver Ghost. Голяма част от тези яйца са изгубени по време на революцията от 1917 г., а оцелелите имат огромна стойност. През 2014 подобно яйце се продава в Лондон за 33 млн. долара.

През 2018 двете компании Faberge и Rolls-Royce се обединяват в създаването на модерна версия на царските яйца. Това е едва втората поръчка от царския клас. Така се ражда Духа на екстаза, вграден в яйце на „Фаберже“. Височината е 160 мм, тежи 400 гр, направено е изцяло на ръка и има 18-каратово бяло злато. Розово злато определя контура на яйцето, а при отварянето му излиза Емили или Духа на екстаза, направена от планински кристал. На ребрата от розово злато има 10-каратови бели диаманти и естествен аметист над 390 карата.

Отварящият механизъм е най-сложният до момента, създаван от Fabergé и съчетава компютърен дизайн, микро инженерна технология и занаятчийска техника на векове.