Календар със събития Събития

Toyota се извини, че е фалшифицирала тестове

Toyota се извини, че е фалшифицирала тестове

14 години след извинението на Акио Тойода във връзка с проблеми с безопасността на автомобилите, довели до привикване на 9 млн. коли в сервизите, на председателя на Toyota отново се наложи да се извинява. Този път внукът на основателя е с изпълнителния директор Коджи Сато, а причината е даването на грешна информация за извършване на тестове за три модела, които поради това са спрени от производство. Двамата директори се извиниха официално на клиенти, доставчици и дилъри.

Грешни резултати са давани при краштестове, в това число неточни данни за издуването на въздушните възглавници и повредите по задната седалка. Фалшифицирани са също тестовете за мощност на моторите на колите. Поради това от производство в Япония са спрени моделите Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross. Грешки в данните са намерени и в непроизвеждани в момента модели, но според Toyota това не води до по-ниска сигурност в колите.

Проблемите започват с разследване на японското правителство в началото на годината. В разгара на кризата с Toyota, Mazda също съобщи за нередности в сертифицирането и спря производството на Roadster и Mazda 2.

През 2022 се оказа, че подразделението на Toyota - Hino Motors, систематично е фалшифицирал данни за емисиите за камионите си от 2003 г. насам. Преди години за подобна измама Mitsubishi се разделиха с независимото си управление и бяха погълнати от партньора Nissan. За момента няма данни за настъпили инциденти в резултат на фалшивите тестове и данни.