Календар със събития Събития

Великобритания забрани дори да държите телефон в ръка при каране

Великобритания забрани дори да държите телефон в ръка при каране

Нови промени в британския Закон за движение по пътищата забраняват да държите телефона си в ръка докато карате. Така се слага край на възможностите за писане на съобщения, пускане на музика или игри. В момента е нарушение да държите устройство и да пишете на него, както и да говорите, освен ако не става въпрос за извънредна ситуация. Също така е забранено да държите телефон в стационарен трафик или на светофар, което също се брои за управление на колата, макар тя да не се движи.

“Знаем, че използването на мобилен телефон по време на движение е изключително опасно действие, което застрашава не само нарушителите, но и всички около него и автомобила. С промените в закона се премахва всяка една вратичка за интерпретация. Дори да държите телефона с ръка и да сте на светофар“, коментират от агенцията по безопасност GEM Motoring Assist.

Според новите правила можете да ползвате телефона в колата само когато е паркирана, двигателят изключен и ръчната спирачка активирана. Интересно е как полицаите ще следят за това, но може и да са направени разчети. За нарушение се смята дори използване на хендс-фрий устройство, а глобата е 100 паунда и отнемане на 3 токи от талона.