Календар със събития Събития

Видеорегистраторът като средство срещу нарушителите

Видеорегистраторът като средство срещу нарушителите

Когато влезете в youtube и потърсите идиоти шофьори, почти винаги излизат записани с видеорегистратори руснаци. Страната е залята с устройства за запис от колата, а основната причина е налагането им от застрахователите поради зачестилите опити за измами преди години. Как стои обаче въпросът да се използват като доказателство при нарушение от друг шофьори?

Проучване на изданието What Car? във Великобритания сочи, че шофьорите в страната не се колебаят да докладват нарушители, които заснемат на своите видеорегистратори. От 2017 г. досега в британската полиция са получени над 52 000 записа на прегрешения на пътя или опасно поведение. Една трета от тях са завършили с налагане на глоба на нарушителя, съд или предупреждение.

Употребата на видеорегистратори се е увеличила с 850% от 2017 насам. Основната причина е, че се използват за доказателство при инциденти. Полицията получава средно по над 35 видеа на ден с нарушения. Около 10% от тях са с нарушение, което води до съд, а 9,6% до глоба. 3% от нарушителите са получили само предупреждение. 35 от 42 участъка на пътната полиция във Великобритания имат система, която може да обработва подобни видеа и да налага глоби, използвайки доказателство видеорегистратор от шофьор.

У нас те също се използват, но все още застрахователите нямат система за бързо изплащане на щетите при катастрофа, ако се докаже от видео, че шофьорът не е виновен и точно какво се е случило. Също така пътните полицаи не го приемат за доказателство, защото според нашето законодателство уредите за контрол подлежат на специална регулация. Въпреки това могат да бъдат доказателство в съда, ако се снемат показания от свидетел, който гледа видеото и на база на това даде писмено обяснение за нарушението.