Календар със събития Събития

Войната в Украйна засяга 15% от европейското автомобилно производство

Войната в Украйна засяга 15% от европейското автомобилно производство

Автомобилната индустрия се намира все още в криза заради липсата на достатъчно производство на чипове, но бе ударена сериозно и от войната в Украйна. BMW Group бе принуден да намали производствените си мощности заради липсата на компоненти, които идват от Украйна. Сглобяването в Мюнхен, Динголфинг и Оксфорд на MINI бе замразено и се очаква възобновяването му в края на тази седмица.

Основните компоненти, които идват от Украйна, са кабели. Всяка кола има около 5 км окабеляване. И докато специалистите в индустрията се опитват да намерят решение с други чипове, то автомобилът няма как да бъде произведен без кабели. В резултат на войната, доставчиците правят всичко възможно да прехвърлят производството в базите си в други страни като Румъния, Сърбия и Тунис.

Според анализаторите до 15% от европейското производство може да бъде засегнато от конфликта. Audi също спря производството в Некарсулм. Поточната линия на А4 и А5 не работи от 15 март, а на А6 и А7 от 7 март, когато е спряна и тази на e-tron GT и R8 в Бьолингер Хьофе. Очаква се възобновяването й на 25 март.

Войната спря също производството на Porsche, а Mercedes-Benz намали производствените си мощности във фабриките в Германия и Унгария. Шефът на VW Group Херберт Дийс обяви, че компанията ще пренасочи повече капацитет в Северна Америка и Китай заради конфликта.

Също в резултат на войната VW Group спря доставките за Русия, а в същото време депутат от управляващата партия в Думата предложи национализиране на автомобилните заводи, които спират работа. ЕС забрани доставки на коли на стойност над 50 хил. евро в Русия като санкция за политиката на Владимир Путин.

Както вече съобщихме, АвтоВАЗ също спря работа, но от вчера започна възобновяване на поточната линия. Nissan и Renault спряха работа в руските си заводи, както и Michelin.

Stellantis пък обяви, че ще премести производството на ванове от Русия към Западна Европа. Също така инвестициите в Русия на компанията са замразени. По план именно заводът в Калуга, където се сглобяват Peugeot, Opel и Citroen, трябваше да бъде с увеличен капацитет заради високото търсене на ванове в Западна Европа. В Калуга също се произвеждат Mitsubishi Outlander и Pajero.