Календар със събития Събития

Volkswagen разпуска състезателния отдел

Volkswagen разпуска състезателния отдел

Германският производител Volkswagen спира участието си във всички състезателни дисциплини. Преди година компанията прекрати присъствието си във всички серии с двигатели с вътрешно горене, за да се фокусира само върху тези с електрическа тяга. И изтегли заводското участие от световния рали крос, а преди това бе затворена и програмата във WRC. Новината идва денс след като Audi обяви, че напуска Формула Е и ще се насочи към Дакар и Льо Ман с хибридна технология.

Така отделът VW Motorsport GmbH, постигнал толкова много успехи, ще бъде разпуснат, а 169-те служители ще бъдат разпределени в други отдели на Volkswagen. Решението идва като резултат от фокуса на компанията върху електрическа мобилност, който се наложи след мегаскандала Дизелгейт, в който производителят бе хванат, че използва нелегален софтуер за манипулиране на резултатите за вредни емисии. Измамата струва на VW 30 млн. евро, а все още в САЩ продължават дела срещу компанията.

VW ще продължи да произвежда резервни части за състезателните частни коли Polo GTI R5 и Golf GTI TCR. Производството на рали колата Polo R5 спира в края на 2020. Polo WRC има 4 световни титли, а Race Touareg 3 победи в Дакар.