Календар със събития Събития

Въвеждат онлайн регистрация за нови автомобили

Въвеждат онлайн регистрация за нови автомобили

Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) работи по въвеждане на онлайн регистрация на нови автомобили, стана ясно днес по време на виртуална пресконференция. Създадена е работна група съвместно с МВР и Пътна полиция за внедряване на услугата, която вече оперира в три европейски държави, Германия, Холандия и Италия. За целта се използват електронни сертификати или eCoC (Certificate of conformity), които издават производителите на нови автомобили от тази година. Координационният център се намира в Холандия и оттам всички национални ведомства по регистрация теглят данни за типовото одобрение на всеки един автомобил. За момента не всички автомобилни производители са готови и предоставят eCoC, но родната асоциация работи страната да е сред първите, въвели услугата, а не по традиция последна.

„Опитваме се да дадем сила на този процес, защото той трябва да се свърши от Пътна полиция. За съжаление в момента не се движим достатъчно бързо, а тромаво. Тази система е много нужна точно в това време, за да не се получава струпване на хора за регистрации на автомобили. И също така пести време. В рамките на няколко кликвания с мишката, а не дни, както е в момента“, коментира Храбрин Иванчев, председател на УС на ААП.

ААП вече е подала тестови електронен сертификат към МВР за изпробване на системата. При стартирането й тя ще работи само за нови автомобили, защото произведените досега имат СоС на хартиен носител. Но се работи процесът да бъде внедрен за всички модели. „Ще продължим да подпомагаме Пътна полиция с идеята в даден етап услугата да обхване не само нашите членове, а да е за всички граждани. От страна на МВР има желание за бързо имплементиране“, поясни Иванчев.