Календар със събития Събития

VW спря доставките на Golf заради софтуерен проблем

VW спря доставките на Golf заради софтуерен проблем

Доставките на новото поколение Volkswagen Golf са временно спрени заради открит проблем в софтуера, който активира обаждане до спешния център на телефон 112. Функцията е задължителна във всички нови автомобили в продажба в Европейския съюз от 2018 г. Компанията обяви, че ще реши как да реагира в следващите дни и вероятно ще има отзоваване на вече продадени и доставени коли в сервизите.

Проблемът засяга и други модели от платформата на Volkswagen Group като Skoda Octavia, която използва идентична платформа MQB Evo и онлайн модул OCU3. Audi проверяват системите на A3, а Seat на Leon, които споделят архитектурата с Golf.

Продажбите на новия Golf стартираха тази година заради забавяне поради ъпгрейди на дигиталните функции на колата и софтуера. Това не е единствения софтуерен проблем напоследък в концерна и доставките на първия модел от бранда ID се бавят заради дефектиране на части от функциите в електрониката. ID 3 и всички модели, които ще последват, са директен резултат от фокуса на компанията към електричеството след Дизелгейт. През 2015 производителят бе хванат, че монтира нелегален софтуер, който манипулира нивата на вредни емисии за дизеловите двигатели.