Календар със събития Събития

Законопроектът за спиране на нелегалните сервизи е готов

Законопроектът за спиране на нелегалните сервизи е готов

От години Държавна агенция Автомобилна администрация се опитва да сложи ред в сервизната дейност в България и за момента без успех. Докато под ударите на закона и проверки попадат всички регистрирани като сервизи фирми, вратичката в нормативните актове позволява да се сервизират автомобили в частни помещения без държавата да има право на какъвто и да е контрол над тази дейност. „Когато дейността бъде разписана в Закона за движение по пътищата, ще могат да се извършват и проверки в тези обекти“, коментира за нас Бойко Рановски, изпълнителен директор на Автомобилна администрация.

През миналата година бе предложен законопроект, според който обаче „дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства може да се извършат от физически или юридически лица, регистрирани и разполагащи с удостоверение за такава дейност“, а на други се налага санкция. Така се оказа, че при смяна на гума на пътя шофьорите могат да бъдат глобени с 500 лв. и съответно нормативния документ не бе приет, защото вместо да се решат проблемите, се създаваха нови по-големи. Сега се подготвя нова секция за сервизите към Закона за движение по пътищата.

„Първата стъпка е да се знаят всички, които извършват сервизна дейност. След това предстои надграждане. Да се знае каква гаранция се дава за ремонта и какви са частите, които се вграждат. Но първо трябва да знаем кой го прави. Ако законово се регламентира на какви критерии трябва да се отговаря, за да се извършва сервизна дейност, ще се тръгне в правилната посока. Нужно е регламентиране на дейността, да има обучен персонал. Имаше идеи действащият Закон за движение по пътищата да бъде разделен на три закона,  бяха направени три законопроекта, след което с решение на Министерски съвет бе решено да има един закон.

Проектът е изготвен и в него има отделна глава, регламентираща сервизната дейност. Остава да се уточнят някои точки между МВР и Агенцията по пътна безопасност, които трябва да се изчистят. Законопроектът е готов почти на 100%, предстои внасяне в Народното събрание и разглеждане в комисиите“, поясни Рановски.