Календар със събития Събития

Жената на Зеленски не е купувала Bugatti Tourbillion

Жената на Зеленски не е купувала Bugatti Tourbillion

Олена Зеленска никога не е купувала представения преди седмица Bugatti Tourbillion, жената на президента на Украйна стана жертва на генерирана с изкуствен интелект фактура на нейно име от Bugatti Париж. Дилърът отрече новината и дори заплаши със съдебни дела тези, които публикуват тази пропаганда.

Първата публикация е във френско езичния сайт Verite Cachee, който работи една от месец, точно преди изборите във Франция. Фактурата с името на Олена Зеленска е генерирана от нискокачествен Ai, но въпреки това новината става достояние в държавната руска телевизия Риа Новости.

Според Bugatti Paris не само името на Зеленска е грешно, а цитираната цена на обзавеждането, графиката на фактурата е стара. Но публикацията е събрала множество коментари, защото хората харесват Tourbillion, първият хибрид на компанията.

Според BBC част от пропагандата идва от бившия американски полицай Джон Доуган, който живее в Русия и оперира множество про-руски сайтове за дезинформация. Преди година те публикуваха новина за покупка на две яхти от Зеленски с парите на американските данъкоплатци. Въпреки това новината стигна до сената на САЩ.